En Saga kommer till världen!

Ja här kommer förlossningsberättelsen!

Måndagen den 4/6 insåg jag att det nog var ganska nära, en liten bit av den där berömda slemproppen gick nämligen. Med Amanda gick den en 2-3 dagar före hon kom så hade en viss föraning om än jag hoppades det inget skulle betyda. I övrigt mådde jag bra. Var på hockey på kvällen i Luleå och på tisdagen lunchade jag ute med mamma. När vi kom hem från lunchen gick resten av proppen (ja jag tog för givet de var resten då de var rätt mkt som kom ut hahaha). Hoppades innerligt att de skulle dröja till torsdag innan nått hände (hade planerat snitt torsdag den 7/4) , men efter middagen på tisdagen fick jag rätt mkt förvärkar.. tog en varm dusch vilket resulterade i att dom försvann. Vi funderade fram o tillbaka om Amanda skulle sova hos mormor och morfar men när klockan var 21 och inga förvärkar synts till på några timmar så bestämde vi oss för att vi alla skulle sova hemma. Var rätt trött så gick och sov redan vid 22.30. Vaknade strax efter midnatt och gick på toa. Inga känningar, och kroppen kändes precis som vanligt (förutom en jättemage då=) Drog en liten lättad suck och kände att ”fan ett dygn till sen är vi ju i hamn!!”

Somnade om och vaknade 02.05 av en värk! Satte mig upp, slet tag i telefonen och tog tiden fram till nästa. 6-7 min.. ringde förlossningen som ville ha in mig så vi lindade bara in Amanda i en filt, tog simba under armen och förlossningsväskan var redan i bilen, så hyffsat redo får man säga att vi var! Ringde mamma och sa ”vi måste in nu, Amanda kommer till er om 5 minuter!” så lämnade vi av henne och började köra. När vi kom till norrabyn tyckte jag att de kom värkar väl tätt.. och mkt riktigt, på bara 25 minuter hade de gått från 6-7 till 3 min mellan. Vädret var katastrofalt dåligt, de snöade och var spårigt så trots Niklas körvana låg vi aldrig snabbare än typ 110… kände mig däremot mkt lugnare än med Amanda. Messade med syrran och med mamma under bilfärden och nöp sönder Niklas högra hand vid varje värk:p

Framme i Sunderbyn tog vi en rullstol och så rullade vi in till förlossningen. En jättegullig barnmorska mötte upp och vi fick ett rum direkt. Sen sa hon bara ”med tanke på din förra förlossning så ska jag börja med att kolla hur öppen du är innan vi lägger CTG.” Obehagligt som fan men var inte så många cm öppen, tappen var utplånad och barnmorskan höll kvar handen under en värk för att känna kraften i den ”Oj,oj.. du de var bra tryck i den där värken!” Joooo tack jag vet tänkte jag bara! Sen la hon en CTG vilket visade fina hjärtslag på bebisen och ett kraftigt värkarbete med 4 värkar på 10 minuters intervaller! Barnmorskan berättade att hon skulle prata med sin överläkare och se vad vi skulle hitta på med mig. Klockan var nu alltså vid 03.45.

Vid 04.00 kom bm tillbaka, berättade att de skulle försöka stoppa upp värkarbetet i och med att jag var så pass lite öppen. Fick bricanyl, och så förberedde hon även med pvk i handen och kateter. Värkarna avtog något, från 4 på 10 min till 2 på 10 min så mellan 04-06 låg jag i en säng och funderade på livet=) sen tog värkarna fart igen och kom upp i samma som tidigare. Hann inte ens plinga så kom bm in och sa att ”hörrudu de här går nog inte att stoppa upp så länge till!” Fick mer bricanyl vid 06.30 och fick då även veta att jag var anmäld till operation och låg som nr 1 i kön! De innebar att mellan kl 08-09.30 skulle jag få komma till op om inget väldigt akut inträffade under tiden. Var långsamma minuter men där vid 09.15 kom så vår bm in och sa att ”Nu är det dags!!” Rullades in på op och möttes av fantastiskt glada och trevliga opsjuksköterskor, läkare, narkosjuksköterskor och narkosläkaren! Kan bara säga att de var de mest fantastiska team jag haft! Och trots att detta klassas som ett sk akut snitt så blev de ändå så planerat de gick att få! Allt gick lugnt till, EDAn kändes knappt och alla pratade så lugnt och tydligt. Var en så mkt ”bättre” upplevelse än med A då allt gick så otroligt mkt fortare. Inte för att dom var dåliga eller otrevliga men de var en helt annan uppståndelse och även mer folk då hon föddes lite väl tidigt!

Fick en hel del både blodtryckhöjande och pulshöjande mediciner under operationen för jag e ju rätt låg av mig:)

Sen kände jag de där välbekanta trycket högt upp på magen samtidigt som det slets och drogs i mig och sen kom det ett litet skrik!!! Barnmorskan kom runt hörnet och visade upp vår lilla dotter och sen fick Niklas gå iväg och mäta, väga, klippa navelsträngen och klä på! Så kom dom tillbaka med en liten rund och go tjej på 49cm och prick 3500gr. Ett huvudmått på 35 cm! Klar och redo för världen, vår älskade lilla Tyra Saga Linnea Karlsson!

Tog säkert 30 min att sy ihop mig och sen blev de postop 2 timmar innan vi fick komma till BB!

Fantastisk upplevelse och precis som med A hade/har jag inte haft problem kring ärret eller speciellt mkt smärta. Alvedon och ipren är de enda jag ätit och operationsläkaren kom in dagen efter och sa att ärret såg fantastiskt fint ut och att de var lätt att sy ihop med lite ärrvävnad! Att skaffa ett barn nr 3 var absolut inga problem! Det känns bra och veta om än jag just nu kanske känner mig nöjd med 2=) Men har ju alltid varit öppen för 3 barn så framtiden får väl utvisa det=)

den här bebisbubblan, den här mysiga känslan av att ligga i soffan, glo på lets dance med en bebis sovandes som en liten groda på en, den känslan är helt obeskrivlig.


gravidlistan

I väntan på en förlossningsberättelse (jag jobbar på de) kommer här en liten lista=)

När fick du reda på att du var gravid? 8 augusti

Var bebisen planerad? JA!

Mådde du illa mycket? Nja, lite till och från fram till vecka 12

Hur blev ditt hår? absolut ingen skillnad vad jag märkte

Hade du mycket halsbränna? från vecka 25 kunde jag känna av de ibland men absolut inte mycket,

Grät du för ingenting?  mot slutet var jag lite "bölig" =)

Var du känslig? Ja lite mer än vanligt!

Vad gillade du för mat? granatäpplen hade jag en period av, åt minst 1 varje dag!

Hade du sammandragningar? jo från vecka 20 rätt mycket varje dag

Hur mycket gick du upp i vikt? 4 kg...
 
Hade du mycket vätska i kroppen? absolut ingenting!

När kände du bebisens första sparkar? i vecka 17 tror jag. tidigare än med Amanda

Trodde du att det var en pojke eller flicka? trodde på en flicka
 
Tog ni reda på könet i förväg? nej!
 
Ditt sf mått som störst? 33 cm

Var du ofta orolig? Ja! Har alltid haft nojja över psd och när man nu hade ett barn och hade en helt annan uppfattning om kärleken till sitt barn var det ännu värre denna gång..

När började du läcka bröstmjölk? inget alls

Samlade du på dig gravidtidningar & böcker? haha nä ingen alls!

Sparkade bebisen mycket? Mer än Amanda men inte värst ändå!

Fick du bristningar? Nej

Blödde du någongång? Nej

Levde du på som vanligt? Ja verkligen! Jobbade fram till vecka 35+5, sen blev de påsk så valde att gå på graviditetspenning i samband med det.

Hur gammal var du när du blev gravid? 28 år.

Hur tog dina föräldrar det? Blev jätteglada. var rätt väntat va=)

Hur tog din partner det? Väldigt glad såklart!

Vart bodde du/ni? I Korsträsk när jag plussade men flyttade till vårt nya hus bara 1 vecka senare!!

Hur ofta gick du till mvc? Normalt

Hur många ultraljud gjorde du? 1

Hur ville du att din förlossning skulle se ut? Jag ville att bebis skulle stanna inne till planerat snitt så att jag skulle slippa ett akut. hade fått tid för planerat snitt 7/4 (vecka 38+3 vilket är rätt tidigt.)

Hur började din förlossning? Vaknade klockan 02.05 den 6/4 av en värk. Kom med ca 7 min mellanrum men blev snabbt bara 3 minuter mellan...

Hur många timmar tog din förlossning?  Vaknade 02.05, åkte mot sjukhuset redan 02.30 och de lyckades stoppa upp förlossningskedet så pass mycket att jag kunde snittas på dagtid så hon föddes klockan 10.02 den 6/4

Födde du vaginalt eller med kejsarsnitt? Akut snitt, Blev dock så planerat det går att göra ett akut snitt på =)

Hur mycket var du öppen när du kom in?  bara några cm.

Vilken smärtlindring tog du? Fick en EDA då jag skulle snittas

Hur lång tid tog det att krysta ut bebisen? -

Blev det komplikationer? Nej, snittet blev lika snyggt som sist, har läkt fantastiskt bra så jag hoppas de inte blir några bakslag!

Fick du sy? ja själva snittet måste ju sys!

Vad tyckte du var jobbigast? att det blev ett till akut snitt. trots att de gick att stoppa upp är känslan av "panik" över att de sätter igång inte rolig. jag vet ju att barnet inte kommer att kunna komma ut rätt väg så det är verkligen bara raka spåret till sjukhuset..

Var du rädd för något? nä, det var iså fall att det skulle bli ännu mer akut än sist, samtidigt som jag kände att jag hade mer kontroll på läget denna gång

Skrek du?

Hur många var inne i förlossningsrummet? I operationsrummet var det 4 som skötte operation + en barnläkare, barnmorska, narkosläkare, narkosjuksköterska, en läkarstudent och så niklas då!

Hade du någon nära med dig? Niklas!

Hur var vikt och längd? 3500gr och 49 cm

Ögonfärg: svårt men mer mörkblå.

Hårfärg: brunt

Ammade du? Ja

Ammar du nu? Ja

Hur gammal är bebisen nu? 18 dagar!

Vad tyckte du om förlossningen? Jag är supernöjd över snittet och hela omhändertagandet på sjukhuset! fantastisk upplevelse!

Vill du ha en till? är kluven. känner mig inte klar samtidigt som 2 barn känns lagom. jag återkommer nog i frågan om 2-3 år typ=)

Planerar ni ett till? Hahaha

När kommer andra barnet? ett tredje barn skulle nog isåfall komma om 3-5 år.

Hur är ert förhållande nu? Jättebra!!

Vilken vecka födde du i? 38+2

 

 

 


RSS 2.0