Rom 1-8 april 2013

 
Jag trodde inte att jag skulle säga detta, men Rom är tusenfalt vackrare än Paris! Romantiska, fina Paris bleknade bort i jämförelse!
Herregud vilken stad, vilken enormt häftig stad! Den har sin väl bevarade historia och dessa ruiner, kyrkor, fontäner och dyl som vissa är flera tusen år gamla gör staden helt unik! Jag säger bara de: Rom måste upplevas. finns inga bilder som kan förklara och beskriva denna stad!
Häftigast var alla gånger Colosseum, grym byggnad och man inser nog först när man står där hur häftig den är!
Kan väl däremot lugnt säga att 8 hela dagar var vad som krävdes för att hinna se det mesta som man bara måste hinna se=) Är med andra ord ingen weekend semester (om ni frågar mig!)
 
Vad vi gjorde och besökte:
 
1. Colosseum, häftigare byggnad från tiden f.kr får du nog leta efter! Maffig, med en grym historia inbäddad i väggarna! Riktigt vacker och ännu vackrare på kvällen!
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Fontana Di Trevi, ja den klassiska fontänen mitt i Rom! Vacker och en given plats att besöka!
 
 
 
 
 
 
 
3. Pantheon, en temel med ett hål i taket.. nånting med solens ljus har de där hålet i taket betydelse men har inte 100 koll på de;) mycket häftig byggnad som även den är byggd f. kr
 
 
 
4. Peterskyrkan, Påvens "hemstad".. otroligt häftig kyrka.. ja lätt den finaste jag någonsin sett! Upp i kupolen kunde man oxå gå.. vilket gav en svindel.. huuuu!
 
 
 
 
 
 
5. Vatikan museet, det enda museum vi besökte och mycket för att få se det sixtinska kapellet! Mycket mäktigt.. otroligt stort museum på över 1 km! 
Tyvärr fick man ej fota inne i sixtinska kapellet.. men fanns ju mycket annat vacker som fick fotas=)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. Katakomberna, antika kristna begravningsplatser i underjorden.. upp till 20m under jorden ringlades gångar i labyrintsystem! Oj vad häftigt!!! Fast hade man inte haft guide vette tusan om man kommit sig upp igen.. sååå stort var det!
Här fick man inte heller fota, men googlade någon bild så ni får er en uppfattning! Definitivt värt ett besök, hur coolt som helst!
 
 
 
7. Santa Maria della Concezione dei Cappuccini, en krypta där tustentals munkar spikats upp på väggarna.. det är alltså benknotor, från flera tusen munkar arrangerat i olika mönster.. makabert men häftigt (om än lite obehagligt..)
Här fick man inte heller fota, men googlade lite igen=) Fatta att de e riktiga människoskelett precis allt på bilderna...
 
 
 
 
8. Forum Romanum, ett gammalt antikt handelstorg. Det är så otroligt häftigt att dessa ruiner ligger mitt inne i Rom, för att vara så gammalt och för att ligga mitt inne i en stad är det helt otroligt välbevarat!
 
 
 
 
 
9.San Clemente, en underjordisk kyrka,  Från gatan kommer man in i en 1100-talskyrka, men det häftiga är att under kyrkan ligger det en underjordisk kyrka från 300-talet och under den två byggnader från kejsartiden. I den ena byggnaden finns rester av ett Mithrastempel! Mäktigt!
Som på så många andra ställen var det förbjudet att fotografera, men jag tackar väl google då=)
 
 
 
 
 
 
10. Spanska Trappan
 
 
 
 
 
 
 
 
11. Alla torg (piazza) 
* Piazza Del Popolo
* Piazza Navona
* Piazza Venezia
Vackra och mäktiga torg där det ofta var marknader eller annat!




 
 12. Castel Gandolfo  och Albanosjön. I utkanten av Rom, drygt 40 min med tåg ligger en fantastisk vacker sjö med lavasand! Här tillbringade vi en hel dag (den soligaste och varmaste dagen dessutom) och vi var nog en av få turister på stället! En lokal marknad var på plats där jag fyndade lite småsaker till inga pengar alls=)
 
 
 
 
 
 
Ja detta var i det stora hela de sevärheter och ställen vi valde att besöka!
 
Dessutom valde vi ju bort flera museer, och lite andra sevärdheter.. det gick liksom inte in i schemat.. för man vill ju ändå hinna njuta av allt och inte bara stressa igenom!!
 
Förutom alla otroliga sevärdheter och mysiga kullerstensgator är ju maten en upplevelse för sig! Har lätt ätit värtldens godaste pizza på en mysig restaurang i utkanten av staden, riktigt sådär stenungsbakad med mozarella och lufttorkad skinka bla!
Pastan gick inte heller av för hackor och glassen var sååå god (jag äter ju knappt glass i vanliga fall men åt glass nästan dagligen=)
 
Vädret var alldeles lagom för en semester med Amanda, vi har inte behövt oroa oss för uttorkning eller värmeutslag! Mycket skönt! Hade jag rest utan barn hade jag däremot åkt först nu.. i mitten/slutet på April.. dom säger att April är bästa månaden före sommaren blir för varm!
Vi hade under 8 1/2 dag en dag med regn, en dag med mulet och restreranade dagar sol eller sol/stackmoln.
 
Shopping fanns de gott om om du ville handla gucci, eller prada! Men vi hittade lite lokala marknader där vi fyndade lite småsaker! Amanda fick givetvis en liten tröja där det står "Ciao Bella"  och vi fann en fantastisk vacker affär med träskulpturer.. där fick Amanda en lampa, en nyckelpiga som spelar godnattsagor och en namnskylt! Titta själva sååå fina saker!! Blev helt kär och hade gärna tagit hela affären med mig;)
 
Annars är Rom en trevlig stad! Invånarna var otroligt barnkära och vänliga! Däremot ska du inte räkna med att alla kan engelska och detsamma gällde på restauranger! Dessutom är italienare rätt nonchalanta i sitt sätt men man lär sig fort att dom inte menar något illa med de utan att de är så dom är (ibland kan man stå i en restaurang flera minuter utan att någon ens tittar på en, eller inte flyttar sig när man kommer och går (om dom står ivägen..) då ska man mer eller mindre köra över dom (med barnvagnen) dom bryr sig liksom inte om de, haha!
 
Ja på tal om barnkära.. dte var nästan hysteri kring vår lilla tjej! Det var lätt ett tjugotal (!!) personer dagligen som utropade "Åh bella" eller "Amore!!" eller liknande! Det var superlativ på superlativ och flera har stoppat vagnen, tagit kort, velat hålla i henne, m.m.! Tur hon inte e så blyg för hon ställde givetvis upp för alla sina beundrare=)
Lärt sig hur man får uppmärksamhet har hon oxå gjort.. grundkurs i charm gick hon nog i Italien, hahaha=)
 
Nog om de.. är otroligt nöjd med resan, önskar att alla fick åka till Rom och uppleva denna vackra stad med sin goda matkultur!
 
 Avslutar med lite blandade bilder=)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
//Emma

Kommentarer
Postat av: Sara

Rom är absolut en stad som jag ska till någon gång!

Svar: Det tycker jag!!!!=)
ouzzo.blogg.se

2013-04-18 @ 11:24:23
URL: http://www.genomsaraslins.blogg.se
Postat av: Sara

Åh, ja till Rom måste man ju bara åka! Ser grymt häftigt ut också :) Och vilka fina skulpturer :)

Svar: Ja till Rom måste alla åka tycker jag=) och 2 timmar och 50 minuter från stockholm.. man hinner ju knappt sätta sig så är man framme, alldeles lagom med småbarn=)
ouzzo.blogg.se

2013-04-18 @ 18:59:49
URL: http://saraah.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0